18 jan Never Waste a good Storm – Interview Interieurbouw Magazine
Eunice, kent u haar nog? Begin dit jaar bezocht de storm Nederland met de nodige schade tot gevolg. Daaronder ook veel omgewaaide bomen. En laat Hout van je Stad daar wel raad mee weten. Afval, goed voor de openhaard. Absoluut niet. Wél hout om mooie producten van te maken. Wat dacht u van een werktafel van maar liefst 10,5 meter?
Deze elegante gigant heeft, samen met twee tafels van 5,6 meter uit hetzelfde hout, plaats gekregen in het nieuwe ‘Treehouse Utrecht’. Het hout is lokaal geoogst en afkomstig van landgoed Haarzuilens, waar vijftien essen van zo’n 70 jaar oud door het stormgeweld zijn geveld. Hout met een verhaal kun je dus wel zeggen. Tom Marcelis is productontwerper en meubelmaker en onder de naam Hout van je Stad (Amsterdam) maakt hij sinds 2014 duurzame producten en meubels van hout uit eigen stad en omgeving. Het merendeel van al het stadshout verdwijnt vaak nog de stad uit, als grondstof voor de papierindustrie, spaanplaat of houtsnippers voor de biomassa. Dit is jammer, want het hout is erg geschikt voor een tweede leven in de ‘circulaire stad’.
Herinnering
In elk houtproduct dat Marcelis maakt is de exacte herkomst en soortnaam van de boom gegraveerd. En een QR-code die je met je mobiel kunt scannen. Daarmee kun je het verhaal van de boom en de precieze plek waar hij stond terugvinden. ‘Ik wil met mijn producten meubels de gebruikers een tastbare herinnering teruggeven, iets dat de historie en herinnering blijft vertellen. Dat deze boom in de vorm van een tafel of kast een tweede leven krijgt, is eigenlijk secundair. Het verhaal erachter geeft het een bijzondere waarde’ Het bedrijf van Tom Marcelis trekt veel aandacht en was onder andere te zien in het bekende tv-programma ‘Binnenstebuiten’.
Stadsplank
De opdracht van Ditt. Officemakers voor de reuzentafels en de grote lattenwanden is eigenlijk voortgevloeid uit deze uitzending,’ vertelt Marcelis. Het werken met lokaal stadshout doen we al een aantal jaren ‘In 2014 zijn we begonnen met ons eerste product van lokaal hout, de Stadsplank; een snijplank/serveerplank gemaakt van gekapte bomen uit de stad, met daarin gegraveerd de boomsoort, de leeftijd en herkomst. Zo krijgt deze snijplank een eigen verhaal. Naast snijplanken ontwerpen en maken we meubels volgens hetzelfde principe; van iedere boom weten we precies waar deze gestaan heeft. En geen boom is hetzelfde in de stedelijke omgeving. Dat zie je terug in nerf, structuur en kleur van het hout. Daardoor wordt ieder product uniek.
‘Voor ons is het pas af als het verhaal ook rond is.’
Samenwerking
Het hout wordt geoogst, de stammen worden gezaagd en in een droogkamer gedroogd. Zo kan het dat de essen die na storm Eunice beschikbaar kwamen ruim een half jaar later al tot de tafels en lattenwand konden worden verwerkt. ‘We werken hiervoor samen met een netwerk van betrouwbare en enthousiaste partners; van boomverzorgers, zagerijen, droogkamers en meubelmakers’ aldus Tom. ‘Een netwerk die door vallen en opstaan door de jaren heen is opgebouwd en waar ik trots op ben’. Zo weet je elkaar te vinden en kan ik ook ingaan op grotere projecten. Ik heb niet de ambitie om een groot bedrijf te leiden, het betrokken zijn bij het gehele proces vind ik belangrijk. Wel denk ik dat zodra er veel meer grote projecten bijkomen we iets moeten groeien zodat ik me nog meer op het ontwerp, het proces en netwerken kan focussen.
De Stadsplanken verkopen we via onze webshop, in een aantal winkels in Amsterdam en ook op aanvraag aan bedrijven. We maken tevens meubelen in kleine series, denk aan tien tot vijftien stuks, voor met name particulieren. Als bedrijven bijvoorbeeld een heel bijzonder tafel willen, een unicum, van lokaal hout, dan kunnen wij daar zeker over meedenken, van ontwerp tot en met productie.’
Charme
‘We werken op dit moment aan een project samen met een ontwikkelaar van duurzame vakantieparken. Voor een nieuw hotel in Bloemendaal zijn we gevraagd om negentig nachtkastjes te maken. Deze meubelen worden gemaakt van eiken die gerooid zijn in de bossen van het aanliggend Kennemerland. Zo’n opdracht past helemaal bij ons, omdat het gaat om lokaal hout met een eigen verhaal. De opdrachtgever en klant zijn zich bewust van het feit dat de nachtkastjes niet 100 procent dezelfde uitstraling zullen hebben. Het is geen plaatmateriaal, massief hout uit verschillende bomen wijkt onderling nu eenmaal altijd wat meer of minder af. Dat is tegelijkertijd ook de charme van het eindproduct. Je krijgt altijd iets wat een ander niet heeft,’ besluit Tom Marcelis.