Het Verhaal

Een plank met een verhaal

De Stadsplank is een snijplank, broodplank of tapasplank, gemaakt van een gerooide Stadsboom. Een boom uit een straat, park of plein bij jou in de buurt. Een boom die jou jarenlang schaduw en een schone lucht heeft gegeven. Waar deze normaal gesproken terugkeert als houtsnippers op een bospad of als rook uit de kachel krijgt deze oude boom nu een nieuw leven.

En wel in de gedaante van de Stadsplank! In elke Stadsplank is de exacte herkomst en soortnaam gegraveerd als herinnering aan de boom die deze snijplank ooit was. Via een QR code op de de plank vind je nog meer info en traceer je de exacte locatie van de boom die dit plankje ooit was.

Gelimiteerd en handgemaakt
Het aantal bomen waarvan we de herkomst weten is gelimiteerd. Dat bekent dat we slechts een beperkte oplage Stadsplanken per keer kunnen produceren. Omdat elke boom anders is wordt iedere plank uniek.

Uit een stam worden gemiddeld tussen de 50 en 100 Stadsplankjes gezaagd. Deze marge wordt bepaald door de kwaliteit van het hout. Pas als we de stam gezaagd hebben, weten we of het hout goed genoeg is.

Een stadsboom heeft een zwaar leven, het hout groeit vaak erg onregelmatig en de stam heeft vaak veel noesten. Daardoor zijn de Stadsplanken kleurrijk en erg divers met wilde nerftekeningen. De Stadsplanken worden handgemaakt in onze werkplaats in Amsterdam West. Ieder stuk ruwhout wordt bekeken en na selectie afgekort, op dikte gemaakt, op maat gezaagd, geschaafd, geschuurd, gefreesd, geboord en gepolijst tot dat het een mooi afgewerkte stadsplank is.

De Makers

“iedere Stadsbewoner een herinnering van hout uit zijn eigen buurt voor een tweede leven in de keuken, dat is toch mooi? Duurzaam hergebruik van materiaal dat al voorhanden is in de stad. Het is te gek om met  hout te werken dat voor veel mensen een betekenis heeft.

We realiseren ons sinds de Stadsplank eigenlijk pas hoe belangrijk de  stadsbomen zijn voor de bewoners van de stad. Het geeft ons betrokkenheid bij de stad en de bewoners.

 

Tom Marcelis founder Stadsplank

Ambassadeurs van Stichting Stadshout
Stadsplank werkt nauw samen met  stichting Stadshout Amsterdam. Zij zijn de leverancier van al ons hout uit Amsterdam en maken zich al jaren hard voor de lobby binnen de Gemeente Amsterdam om hout te redden van de versnipperaar en de biomassa-industrie. Zonder het werk van deze Stichting zou ons hout niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn.

Samen met Stichting Stadshout ondersteunen we het principe van de ‘circulaire stad’, een stad waar we slimmer en efficiënter omgaan met onze grondstoffen, energie en afval. Voor alle vragen over ‘hout uit de stad’ verwijzen we graag door naar de stichting. www.stadshout.nu

stadsplank-handwerk
Handgemaakt

Iedere Stadsplank is handgemaakt in de stad van herkomst. Gezaagd, gefreesd, geboord, geschuurd, gepolijst, gegraveerd, nogmaals gecontroleerd en een label eraan gehangen. Ieder plankje gaat 8 keer door een paar mensenhanden voordat het af is.

Levenscyclus

Een stadsboom wordt gemniddeld 40 tot 60 jaar. Sommige bomen worden echter wel 200 jaar oud maar staan meestal in binnentuinen of parken. Een Stadsboom heeft veel te lijden van de stadsdrukte: weinig schone lucht, schaduw, leidingwerk, beschadigingen en verstoorde grond bijvoorbeeld. Dit is af te zien aan het hout dat vaak warrig van structuur is en veel noesten en ijzer met zich meedraagt (spijkers).

Steden
Onze Stadsplanken komen nu alleen nog uit Amsterdam, maar we zijn ook bezig met Arnhem, Utrecht en Rotterdam. We houden je op de hoogte via facebook.com/stadsplank
stadsplank-lokaal
Lokaal
Wij willen dat het hout voor de Stadsplanken door lokale ambachtslieden verwerkt wordt tot stadsplanken. Het hout uit de verschillende steden blijft op deze manier in de eigen stad.
duurzaam
80% van al het stadshout verdwijnt nu nog in de versnipperaar, voor biomassa of houtsnippers of wordt als brandhout verkocht.
Dit is jammer want het hout is prima geschikt voor een tweede leven. En dit hergebruik brengt opeens ook allerlei historie en verhalen met zich mee.
hoeveelheden
Hoeveel bomen worden er eigenlijk in een stad gekapt? In bijvoorbeeld Amsterdam staan ongeveer 300.000 laan-en straatbomen geregistreerd. Daarvan wordt ongeveer 3% per jaar gekapt vanwege ouderdom, herinrichting of stormschade. Dat zijn 9000 bomen per jaar, 750 per maand en 26 bomen per dag. Voor iedere gekapte boom wordt ook weer een nieuw exemplaar terug geplant.
stadsplank-juiste-hout
Geschikt hout

Een stadsplankje moet lekker hard zijn en daarom zijn niet alle houtsoorten geschikt. Het liefst gebruiken we hout van de Iep, Plataan, Esdoorn, Eik, Es of Beuk.

stadsplank-onderhoud
Onderhoud
Om er voor te zorgen dat jouw Stadsplank lang mooi blijft is het verstandig de plank goed in te oliën met een dunne olie. Wij adviseren druivenpitolie. Doe dit iedere 3 weken voor een lange levensduur.
Een paar dingen die je beter niet kunt doen met de Stadsplank: lang weken in water, wassen in de vaatwasser of eenzijdig verwarmen.