Hout met een verhaal

Hout van je Stad maakt mooie en duurzame producten van hout uit je eigen stad en omgeving. Van bomen die anders – zoals helaas nog al te vaak gebeurt – worden versnipperd of afgevoerd voor brandhout-. Zo voorkomen we niet alleen verspilling van goed hout maar creëren we producten met een geschiedenis en een verhaal. Producten om van te houden, waar je trots op kunt zijn en die je verbinden aan je stad.

Vanuit de gedachte om het verhaal achter het lokale hout te vertellen ontstond in 2015 de Stadsplank: Snijplanken gemaakt van gekapte bomen uit de stad, met erin gegraveerd de soort boom, de leeftijd en herkomst. Naast snijplanken ontwerpen-en maken we ook andere producten en meubels van eenzelfde, herleidbare herkomst.

Lokaal geveld, verwerkt en verkocht

Voor ons is de verwerking ter plaatse, door lokale zagers een belangrijk aspect van onze missie. Waar mogelijk worden de bomen dicht bij de kaplocatie gezaagd en het hout gedroogd. Zo voorkomen we veel onnodige transport kilometers, lokale bedrijven profiteren van de maak en we proberen daarnaast lokale ondernemers bij de verkoop te betrekken.. Het eindproduct hoeft dan maar een kleine afstand af te leggen naar de afnemers: mensen die houden van hun stad, met een liefde voor hout,kwaliteit en design.

 

Het aantal gerooide bomen waarvan we de  herkomst weten is gelimiteerd en niet al het hout dat we aangeboden krijgen is altijd geschikt om te worden bewerkt tot een nieuw product. Dat bekent dat we van een Stadsplank of meubel telkens slechts een beperkte serie per keer kunnen produceren. En omdat elke boom anders is wordt iedere product uniek.

Het merendeel van al het stadshout verdwijnt nu vaak nog uit de stad, via de handel als grondstof voor pallets, spaanplaat of houtsnippers voor de biomassa . Dit is jammer want het hout is prima geschikt voor een tweede leven in de ´circulaire stad´.

Rijk verleden met een duurzame toekomst

De uitdagingen waar we in de 21e-eeuw voor staan dwingen ons om duurzamer om te gaan met de natuurlijke bronnen. We moeten alternatieven bedenken voor de huidige verkwisting van materiaal en energie. Steeds meer makers en ondernemers scharen zich dan ook achter het circulaire concept van Hout van je Stad.  Daardoor wordt het principe ´Lokaal geveld – Lokaal verwerkt – Lokaal verkocht’ nu ook op bomen toegepast in plaatsen als Rotterdam, Lelystad en Almere. Allemaal steden met hun eigen verhaal die via de producten van onze makers hun geschiedenis en herinnering bewaren.

 

Het is onze wens dat in elke stad uiteindelijk mooi ontworpen houtproducten te vinden zijn, gemaakt van haar eigen, lokaal gerooide hout.

Scan of klik op de onderstaande QR-code van één van onze Stadsplanken en ontdek het bijzondere levensverhaal van de boom waaruit ze voortkwam.

Ieder houtproduct zijn eigen ID

In elk houtproduct is de exacte herkomst en soortnaam van de boom gegraveerd. En een QR-code die je met je mobiel kunt scannen. Daarmee kun je het verhaal van de boom en de precieze plek waar hij stond, terugvinden. En wanneer je een houtproduct van ons koopt, geven we je daarbij een genummerd certificaat dat de oorsprong van het hout garandeert.

 

Jouw Stadsplank of meubel blijft zo verbonden aan de boom waaruit ze werd gemaakt.

Kijk gauw in onze shop, en draag met de koop van een product bij aan de Circulaire Stad!