Veelgestelde vragen

Is ieder product van Hout van je Stad ook echt een lokaal product?

Ja. Onze houtproducten worden ontworpen en gefabriceerd door lokale ambachtslieden uit jouw stad. Ook worden ze, – behalve via onze online shop -, in fysieke winkels verkocht door lokale ondernemers. Zo komt het hout van stadsbomen ten gunste van de stad waar ze al hun jaren groeiden en onderdeel werden van de stadshistorie.

 

De verkoopadressen van lokale winkels vindt je hier.

Hoe worden de producten van Hout van je Stad gemaakt?

Die worden met de hand gemaakt door makers in de stad van herkomst. Gezaagd, gefreesd, geboord, geschuurd, gepolijst, gegraveerd, nogmaals gecontroleerd en een label eraan gehangen. Ieder product gaat minstens 8 keer door een paar mensenhanden voordat het af is.

Hoe weten jullie waar het hout vandaan komt?

Wij kopen alleen hout in als we via de leverancier (bijvoorbeeld een Gemeente, boomverzorger of particulier) exact weten waar de boom gestaan heeft. Als dit niet het geval is kunnen we de historie en het verhaal van de boom niet traceren en past het niet binnen ons concept. De exacte plek markeren we later op Google Maps die je met de qr code op het uiteindelijke houtproduct kunt terugvinden.

Heb je als koper een garantie van de herkomst van het hout?

Ja. We geven je bij het houtproduct een certificaat van herkomst mee. Daarop staat nog eens de informatie over de boom en ook het volgnummer en oplage van het betreffende product. Oplages zijn altijd beperkt omdat iedere stadsboom uit één oplage bestaat.

Zijn alle stadse boomsoorten geschikt?

Nee. Voor de meeste van onze gebruikstoepassingen is een harde houtsoort nodig. Inheems hout van de Iep, Plataan, Esdoorn, Eik, Es of Beuk hebben we het liefst onder handen. Maar ook houtsoorten als Hazelaar, Veldesdoorn zijn prima geschikt. Zachtere en lichte houtsoorten als Populier of Linde zijn alleen specifiek toepasbaar.

Waarom duurt het soms lang voordat er houtproducten van gerooide stadsbomen beschikbaar zijn?

De hoeveelheid (serie) producten die we maken is afhankelijk van de hoeveelheid hout die uit 1 stam komt.  Daarnaast is de kwaliteit van het hout erg bepalend. Soms is het goed, soms is het slechter dan we denken. Pas als we de stam hebben gezaagd, weten we of het hout goed genoeg is. Daarnaast duurt het proces van kappen, verzagen, drogen en verwerken van een stam tussen de 3 en 4 maanden. Dit vergt best wel wat planning om altijd te kunnen leveren, zeker als je bedenkt dat we afhankelijk zijn van ‘gerooid hout’ en dus geen catalogus hebben om ons hout uit te bestellen.

Hoe kun je de Stadsplanken het best onderhouden?

Om er voor te zorgen dat jouw Stadsplank lang mooi blijft, is het verstandig deze goed in te oliën met een dunne olie. Wij adviseren daarvoor druivenpitolie. Dit is een geurloze olie die het hout beschermt. Behandel de plank bij intensief gebruik iedere 2 weken voor een lange levensduur. Olie altijd zowel de voor- als achterzijde.

 

Een paar dingen die je beter niet kunt doen met de Stadsplank: lang weken in water, wassen in de vaatwasser en vaak eenzijdig nat maken of verwarmen (bv. door een hete pan).

 

In onze shop vind je de druivenpitolie die we speciaal selecteerden voor de verzorging.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons een mail, dan doen we ons best je vraag te beantwoorden.