Bamboe snijplanken: weinig duurzaams aan

Ik zie het de laatste tijd steeds vaker; bamboe snijplanken die worden aangeprezen als duurzaam en milieuvriendelijk: veel voorkomend: “Kiezen voor bamboe is kiezen voor de natuur. Bamboe is een onuitputtelijke natuurlijke rijkdom waarvoor geen bomen hoeven te worden omgehakt. Bovendien is het harder en dichter van structuur en groeit het als kool.”

Allemaal waar, maar daarmee is nog niet gezegd dat producten van bamboe duurzaam en milieuvriendelijk zijn.

Kijk alleen al naar het feit dat de meeste bamboe snijplanken uit China komen. In ons klimaat groeit bamboe niet hard genoeg en bij ons liggen de lonen aanmerkelijk hoger. Wil je een bamboe snijplank kunnen aanbieden voor een euro of vijf, zoals nu overal gebeurt, dan moet je het dus wel van ver halen. Dat betekent duizenden vlieg- of bootkilometers, waar niets duurzaams aan is.

Daarnaast groeit bamboe niet in de vorm van een plank. Het proces om van bamboe planken te maken verdient geen schoonheidsprijs. Een bamboestengel is een holle buis. Daar kan geen boterham op gesneden worden. Daarom wordt die buis gesplitst geschaafd en met een aantal andere latjes tot plank aan elkaar gelijmd onder een pers. Deze geperste plank wordt vervolgens dwars op een andere geperste plank gelijmd, en eventueel weer op een andere, zodat een meerlaagse plank ontstaat. Om al deze latjes bij elkaar te houden wordt een lijmhars gebruikt waarvan lastig te controleren is of het giftige formaldehydegas bevat. Sinds 2008 is bamboe officieel ook met FSC keurmerk te verkrijgen, maar een bamboe snijplank met FSC heb ik nog niet gevonden. Er is dus weinig toezicht op de productie van bamboe snijplanken. Een handjevol fabrikanten werkt wel met het zogenaamde E1- keurmerk, dat een lage hoeveelheid formaldehyde gas garandeert, maar op de goedkope bamboe snijplanken die je overal tegenkomt zul je geen E1 zien staan.

Dus ben je op zoek naar een nieuwe snijplank, dan kun je beter gaan voor een massiefhouten of samengestelde snijplank van Europese of Nederlandse bodem. Denk hierbij aan hout als eik, esdoorn, beuk, iep, es of noten. Deze planken hebben een fors lagere CO2-uitstoot in de productie en mogen dus wél aangeprezen worden als duurzaam en milieuvriendelijk.