Stadsplank Leidseplein Amsterdam

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een 37 jaar oude plataan van het Leidseplein
in Amsterdam. De boom stond aan de rand van het Kleine-Gartmanplatsoen. Het Leidseplein wordt vernieuwd omdat het de drukte van voetgangers, fietsers, trams, auto’s en bussen niet meer aan kan en deze boom met een aantal anderen moest wijken voor de aanleg van een nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het plein. De boom is waarschijnlijk geplant tijdens de herinrichting eind jaren 70 om het plein autoluwer te maken.

Het Leidseplein en de Leidsebuurt zijn ontstaan na de stadsuitleg van 1663. De naam
Leidseplein werd ontleend aan de Leidsepoort, de stadspoort, waar de weg naar Leiden
begon. Deze stadspoort werd in 1862 gesloopt. Het Leidseplein en omgeving is ondanks
het veranderde beeld en gebruik door de eeuwen heen altijd een plek gebleven waar
reizigers aankomen, vertrekken en overstappen, en waar door het enorme aanbod aan horeca en culturele uitgaansgelegenheden veel verschillende mensen elkaar ontmoeten.

De Plataan komt veel voor in Nederland. De Platanus x acerifolia (Latijnse naam) is een hybride van de Westerse en Oosterse Plataan, die van origine uit Amerika en Azië komen. De Plataan wordt vanwege zijn brede sierlijke bladerdak vaak aangeplant op pleinen of aan brede lanen. De plataan kan goed tegen luchtvervuiling en heeft daarnaast maar weinig diepte nodig voor de wortels, wat hem zeer geschikt maakt als stadsboom. Karakteristiek is de stam, die door de schilferige schors, verschillende kleuren bruin en groen oppervlak vertoont.